OPOSSUMI RY:N SÄÄNNÖT

YLEISTÄ

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Opossumi ry ja sen kotipaikka on Joensuu.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on huolehtia varsinaisten jäsentensä edunvalvonnasta ja olla mukana ohjauksen koulutuksen kehittämistyössä. Lisäksi tarkoituksena on pyrkiä lisäämään ohjauksen opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Yhdistys pyrkii tukemaan verkostoitumista oman alan ja muiden alojen järjestöjen sekä niiden edustajien ja jäsenten kanssa sekä lisäämään jäsentensä ohjausasiantuntijuutta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa, ohjausasiantuntijuutta edistäviä tapahtumia sekä kokouksia, keskustelu- ja tutustumistilaisuuksia. Lisäksi yhdistys seuraa ohjauksen alan ammatillista kehitystä sekä pyrkii herättämään kiinnostusta sitä kohtaan.

3§ Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

JÄSENET

4§ Jäsenmaksu 

Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys perii varsinaisilta jäseniltään ja kannattajajäseniltään jäsenmaksua. Yhdistyksen jäsenmaksun suuruuden määrää yhdistyksen kevätkokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen eivät maksa jäsenmaksua.

5§ Jäseneksi liittyminen 

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka opiskelee Itä-Suomen yliopiston ohjauksen koulutuksessa ja hyväksyy edellä kohdassa 2 tarkoitetun yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan laadun ja sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä, kurinpito-ohjesääntöä sekä muita jäljempänä kohdassa 16 tarkoitettuja ohjesääntöjä. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Itä-Suomen yliopiston ohjauksen koulutuksessa opiskeleva henkilö ei voi olla kannattajajäsen. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.Yhdistyksen jäsenistä on pidettävä luetteloa. Luetteloon on merkittävä kunkin jäsenen täydellinen nimi ja jäseneksi liittymispäivä.

6§ Yhdistyksestä eroaminen ja erottaminen 

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. 

Jäsen voidaan erottaa hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kahden kolmasosan (2/3) äänten enemmistöllä, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän yhdistykseen liittyessään on sitoutunut, tai on menettelyllään, käytöksellään tai toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut huomattavasti yhdistystä, tai ei enää täytä laissa tai näissä säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. 

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai ei itse eroa tutkinnon suoritettuaan. Eronnut tai erotettu jäsen menettää jäsenelle kuuluvat jäsenoikeudet. Erotettu jäsen voi vaatia asian uudelleenkäsittelyä hallituksen kokouksessa. Uudelleenkäsittelyn vaatimus tulee esittää hallitukselle 14 vuorokauden kuluessa tiedoksiannosta. Mikäli erottamisen syynä on jäsenmaksun laiminlyönti, uudelleenkäsittelyoikeutta ei ole. 

7§ Kurinpito

Yhdistyksessä on käytössä kirjallinen varoitus ja määräaikainen osallistumiskielto tapahtumiin kurinpidollisina toimenpiteinä. Toimeenpanosta vastaa yhdistyksen hallitus, ja toimista määrätään tarkemmin kurinpitoohjesäännöissä. 

YHDISTYKSEN KOKOUS

8§ Yhdistyksen kokous

 Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Yhdistyksen kokouksia ovat syyskokous, kevätkokous ja ylimääräinen kokous. Syyskokous pidetään syyslukukautena (1.9.-31.12.) ja kevätkokous kevätlukukautena (1.1.-31.5.). Yhdistyksen kokoukset voidaan pitää tilanteen vaatiessa etänä. 

9§ Kutsuminen

 Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus. Kutsu yhdistyksen sääntömääräiseen tai ylimääräiseen kokoukseen on lähetettävä yhdistyksen jäsenille sähköpostitse tai toimitettava ilmoitustaululle vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta. Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa esille tulevat asiat.

10§ Päätösvaltaisuus 

Kokous on päätösvaltainen, kun se on kutsuttu koolle sääntöjen mukaisesti. Kokouksen avaa kokoonkutsujana hallituksen puheenjohtaja tai tämän ollessa estynyt, hallituksen varapuheenjohtaja. 

11§ Päätöksenteko ja vaalimenettely 

Yhdistyksen kokouksessa varsinaisilla jäsenillä on läsnäolo-, puhe-, esitysja äänioikeus sekä vaalikelpoisuus. Kannattajajäsenillä ja kunniajäsenillä on läsnäolo-, puhe- ja esitysoikeus. 

Jokaisella äänioikeutetulla on käytössään yksi ääni. Päätökset tehdään kokouksessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, henkilövaalit ratkaistaan arvalla, muissa asioissa tulee päätökseksi yhdistyksen puheenjohtajan mielipide.

12§ Syyskokous 

Yhdistyksen syyskokouksen on käsiteltävä ainakin seuraavat asiat; 

1) valita kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa sekä kaksi (2) ääntenlaskijaa 

2) valita yhdistykselle puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet seuraavaksi kaudeksi 

3) valita toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja kuluvaksi kaudeksi 

4) hyväksyä hallituksen esityksestä toimintasuunnitelma seuraavaksi kaudeksi 

5) hyväksyä hallituksen esityksestä talousarvio seuraavaksi kaudeksi 

6) päättää uusista kunniajäsenistä hallituksen niin esittäessä, sekä 

7) käsitellä muut esille tulevat asiat. 

13§ Kevätkokous 

Yhdistyksen kevätkokouksen on käsiteltävä ainakin seuraavat asiat; 

1) valita kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa sekä kaksi (2) ääntenlaskijaa 

2) päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta toiminnantarkastajan lausunnon kuultuaan 

3) hyväksyä toimintakertomus hallituksen esityksestä sekä päättää vastuuvapauden myöntämisestä 

4) päättää yhdistyksen varsinaisten jäsenten ja kannattajajäsenten jäsenmaksun suuruus 

5) käsitellä muut esille tulevat asiat. 

14§ Ylimääräinen kokous 

Ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan tarvetta. 

Ylimääräinen kokous on hallituksen kutsuttava koolle aina, kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten hallitukselta kirjallisesti vaatii. 

15§ Pöytäkirja 

Yhdistyksen kokouksessa on pidettävä pöytäkirjaa, jonka allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri, ja jonka tarkastavat kokouksen valitsemat pöytäkirjan tarkastajat. 

Pöytäkirjat on toimitettava yhdistyksen nettisivuille tai sähköpostitse jäsenille seitsemän (7) vuorokauden kuluessa kokouksesta. 

HALLITUS

16§ Ohjesäännöt 

Yhdistyksellä voi olla toimintaa ohjaavia ohjesääntöjä. Ohjesääntö tulee hyväksyä yhdistyksen yleiskokouksessa. Mikäli säädetty ohjesääntö on ristiriidassa yhdistyksen sääntöjen kanssa, toimitaan sääntöjen mukaan. 

Yhdistyksellä on käytössä turvallisemman tilan periaatteet. Periaatteista määrätään tarkemmin turvallisemman tilan periaatteet -ohjesäännössä. 

17§ Yhdistyksen hallitus 

Yhdistyksen toimeenpano- ja valmisteluvalta kuuluu hallitukselle, jossa on puheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään neljä (4) ja enintään seitsemän (7) jäsentä. Lisäksi syyskokous voi valita enintään neljä (4) varajäsentä. Hallitus päättää itse työnjaostaan. 

Hallituksen ja toiminnantarkastajan toimikausi on sama kuin yhdistyksen tilikausi. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä. 

Hallitus käyttää yhdistyksen puhevaltaa ja muutoinkin edustaa yhdistystä. Tarvittaessa hallitus voi perustaa työryhmiä asioiden valmistelua tai toimeenpanoa varten. 

Hallituksen kokouksessa on pidettävä pöytäkirjaa, jonka allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja pöytäkirjanpitäjä, ja jonka tarkastaa kokouksen valitsema pöytäkirjantarkastaja. 

18§ Hallituksen vaihtaminen ja täydentäminen 

Mikäli hallitus tai hallituksen jäsen eroaa tai erotetaan tehtävästään kesken toimikauden, valitaan yhdistyksen kokouksessa uusi hallitus tai sen jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi siten, että hallitus tai sen jäsen jatkaa tehtävässään, kunnes uusi hallitus tai sen jäsen on valittu.

ERITYISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

19§ Nimenkirjoittaminen 

Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus on hallituksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, sihteerillä ja rahastonhoitajalla, kullakin on oikeus toimia yksin nimenkirjoittajana. Hallitus voi määrätä nimenkirjoitusoikeuden lisäksi yhdelle (1) yhdistyksen jäsenelle. 

20§ Tilinkäyttöoikeus 

Yhdistyksen tilinkäyttöoikeus on rahastonhoitajalla sekä puheenjohtajalla. 

21§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkautuminen Sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkautumisesta päättää yhdistyksen kokous. Muutospäätös tai päätös purkautumisesta on tehtävä vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä kahdessa peräkkäisessä, vähintään kahden viikon väliajoin pidettävässä kokouksessa. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkautumisesta. Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi on yhdistyksen varat käytettävä yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkautumisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. 

MUUT SÄÄDÖKSET

22§ Yhdistyslaki 

Niiltä osin, kuin näissä säännöissä ei ole määräyksiä, noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa yhdistyslakia. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita